budjetti

Budjetti – onko se jotain syötävää?

 

Rakentamista vasta suunniteltaessa ja viimeistään rakennuslainaa hakiessa laaditaan budjetti tulevalle raksaprojektille. Ainakin meidän pankkimme vaati melko yksityiskohtaisenkin selonteon siitä, mihin kaikkeen ja miten paljon rahaa suunnittelemme tarvitsevamme – ja hyvä niin. Mutta eipä se budjetti siltikään meinaa pysyä raameissa…

 

Jo rakennusprojektin alkaessa budjetti ylittyi, kun postilaatikosta alkoi tippua kunnan rakennusvalvonnan laskuja. Näille oli varattu toki oma siivunsa budjetista, mutta emme olisi voineet koskaan kuvitellakaan, että esimerkiksi lakisääteiset ”kiinteistön muodostuskulut” maksavat yli 1000€. Ja tämän tonnin lisäksihän maksoimme siis rakennustarkastuksen kustannuksia lähes 3000 euroa. Rakennusvalvonta myös skannasi muutaman asiakirjan sähköiseen lupapalveluun, mikä maksoi 120€. Tontista tehty digitaalinen kartta tontista rakennuslupaa varten maksoi 136€. Kun rakennuslupa vielä tuntui viipyvän, tällaisten laskujen maksaminen tuntui erityisen ärsyttävältä. Ja kun täällä Uudellamaalla asutaan, niin eihän se tonttikaan mikään ilmainen ollut.

 

Maatöihin meni myös budjetoitua enemmän rahaa. Tontti on savimaata, joten halusimme varmistaa riittävän routasuojauksen kulkureiteille asennuttamalla finnfoamia sorakerrosten alle. Maaurakoitsijan kanssa käydystä aloituskeskustelusta huolimatta tämä ei yllättäen sisältynytkään tarjoukseen ja kun soraa ajetaan tontille ja ostetaan hinnakkaita eristelevyjä, se ei tietenkään ole ilmaista. Oma tietämättömyys ja ensikertalaisuus tulevat helposti kalliiksi, näin kävi myös meille.

 

 

Setelit kuvassa ovat hämäävän pieniä, toim. huom.

Kuva: Freeimages

 

Oma lukunsa on kunnallistekniikka: tontti pitää liittää sähkö- ja viemäriverkkoon. Vaikka rakentaisi alueelle, jossa nämä liitännät on vedetty tontin rajalle, on liittymisen hinnasto jotain aivan käsittämätöntä. Tuntihinnat esimerkiksi sähköyhtiön työntekijän tontilla vierailulle – joka on siis täysin pakollinen – ovat jotain sellaista, joista itse voin vain haaveilla. Mutta ei se auttanut kuin maksaa kiltisti. Onneksi olimme perehtyneet tähän rahareikään jo etukäteen, ja olimme budjetissa varautuneet koviin hintoihin, Loppujen lopuksi sähköliittymän hinta oli ennakoitua pienempi, mutta vesiliittymä maksoi puolestaan paljon ennakoitua enemmän. Budjetti ei onneksi päässyt pahasti paukkumaan tässä kohtaa, kun yli- ja alijäämät nollasivat toisensa. Reilulla kymppitonnilla pääsimme vesi- ja sähköyhtiön iloisiksi maksaviksi asiakkaiksi.

 

Jo talotehtaan myyjän kanssa talokauppoja hieroessamme tiesimme, että joissain kohdissa halusimme panostaa muuttovalmiin talon ”perusvarustusta” enemmän, ja nämä kohdat kirjattiin ylös myös kauppakirjaan. Lisäsimme budjettia esimerkiksi sähkötöihin, lattioihin, terasseihin ja portaisiin. No, raksamatkan varrella on tullut selväksi, että budjettia olisi voinut huoletta lisätä lähes joka kohtaan. Esimerkiksi perustamisvaiheessa kävi ilmi, etteivät alapohjan tuuletusputket kuuluneetkaan kalliin paaluperustuksen ja sokkelin hintaan. Seitsemän tuuletusputken hinnaksi tuli noin viisi sataa euroa. Onneksi emme joutuneet maksamaan työstä – se olisi nostanut hinnan varmaan kaksinkertaiseksi.

 

Ja sitten kaikki muu: laattavalinnat, maalit, tapetit ja kalustus. Keittiö, kodinhoitohuone, kylpyhuonekalusteet. Vaikka esimerkiksi laatat valitsimme ihan talotoimittajan tarjoamasta mallistosta, tuli niille silti lisähintaa, kun valitsemamme laattakoko poikkesi muuttovalmiin talon perushinnastoon kuuluvasta laattakoosta. Samoin maksamme lisää esimerkiksi ylimääräisistä maalisävyistä. Keittiötoimittajan (ja myös muut kiinteät kalusteet) valitsimme itse omien mieltymyksiemme pohjalta, vaikka talotoimittajan tarjoama hyvitys ei vastannut puoltakaan keittiön hinnasta, mutta tämän nuristen hyväksyimme. Kaiken kaikkiaan lisähintaa varattuun budjettiin nähden tulee useita tonneja.

 

Rakentamisvaiheessa tarvitaan jätelavaa, jonka kustannukset lankeavat tietysti rakennuttajalle. Jätelavan tyhjennyskustannuksia voi yrittää vähentää lajittelemalla rakennusjätteitä – me olemme yrittäneet erotella polttavaksi kelpaavan puutavaran, pahvia ja metallia. Tähän mennessä jätelavan tyhjennys on tilattu kaksi kertaa, ja levytysvaiheessa tulee varmasti paljon tilaa vievää roskaa. Vastaava mestarimme kertoi, että rakentamisaikaisiin jätekustannuksiin voi varata perheen etelänmatkan kokoisen summan rahaa. No, ei osattu varata. Eli poks, sanoi budjetti. Taas. Lisäpoksauksia odotellessa.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
Facebook
Google+
http://www.muuttovalmista.fi/budjetti/budjetti-onko-se-jotain-syotavaa">
Twitter
Pinterest
Instagram