pettymyksiä,  raksa,  talo

Itkupotkuraivarit

Tämän blogipäivityksen piti ilmestyä useampi viikko sitten ja tämän piti käsitellä meidän talon rakennusprojektin edistymistä. Tässä on nyt kuitenkin tullut niin paljon kaikkea säätöä matkan varrella, että haluan avata asioita tänne bloginkin puolelle. Varoituksen sananen siis: seuraava teksti tulee sisältämään valitusta, kiukuttelua, kyseenalaistamista – eli pelkkää positiivista rakennushattaraa etsivien ei varmaan kannata lukea tätä pidemmälle. No, ehkä seuraavan kappaleen voi vielä lukea :).

 

Raksalla on edistytty, kyllä. Seinät ja katot on levytetty (kylläkin osa niin luokattomasti, että vastaava mestarimme pyysi työmaapäällikköä käskemään levytystiimin takaisin hommiin), nyt myös tasoitettu ja pohjamaalattu. Raksalta puuttui useita viikkoja yläkerran turvakaide, nyt sekin on saatu asennettua, ja yläkerrassa uskaltaa taas liikkua. Yläkerran vaatehuoneen oven paikka siirrettiin toiveestamme, jotta saisimme tilan järkevämmin käyttöön (jakotukkikaapin paikka olisi vienyt ilman tätä muutosta aivan kohtuuttomasti säilytystilaa vaatehuoneesta). Betonivalu on kuivunut riittävästi, ja tulevina viikkoina on tarkoitus aloittaa laatoittamaan märkätiloja. Myös Konton akustiikkapaneeleja ryhdytään asentamaan lähiaikoina. Siitä onkin tarkoitus tehdä ihan oma postauksensa akustiikkalevyistä kiinnostuneille.

 

 

 

Edistymistä raksalla. 

 

 

Miksi sitten tekisi mieli heittää välillä koko raksaprojektia kermakakulla? No on meillä ollut vastoinkäymisiäkin. Takka, joka toimitettiin kyllä raksalle hyvinkin ajoissa, ei ollut sellainen kuin tilasimme. Tilasimme Tulikiven Valkia Nammi-takan nimenomaan sen kuutiomaisen mallin takia. Meille toimitettiin kulmistaan ”katkaistu” malli, joka ei kyllä vastannut toiveitamme virtaviivaisesta, modernista takasta. Selvisi, että takan kulmien suoristus on lisähintaista, mutta takkamyyjä oli tästä unohtanut mainita. Onneksi meillä oli kaikki välisemme sähköpostinvaihto tallessa, joten oli helppo todentaa, että tilasimme liittämämme kuvan mukaisen takan, joka luvattiin meille tietyllä hinnalla. Viestittelyn jälkeen takkamyyjä suostui takan kulmien suoristamiseen ilman lisähintaa. Olemme tähän toki tyytyväisiä, mutta lopputulos vaati meiltä (mieheltä) aika paljon ylimääräistä vaivaa ja aikaa.

 

Tältä takan olisi pitänyt näyttää…

 

…ja tältä se näytti. Kulmat eivät ole suorat.

 

Seuraavaksi Case Sisäänkanto. Muuttovalmiiseen talopakettiin ei ainakaan meidän talotoimittajalla (Designtalo) kuulu sisäänkanto, eli raksalle toimitettavien rakennusmateriaalien kantaminen sisään taloon. Tämän palvelun saa toki hankittua itselleen hinnakkaalla lisämaksulla, josta kieltäydyimme. Olemme siis luvanneet kantaa sisään taloon materiaalit, joita tähän mennessä ovat olleet parvekkeen ovi (ihan hiton raskas!), kaikki talon laatat (helvettiä) ja maalit ja sekä märkätilojen kattopaneelit ja saunan seinäpaneelit. Nyt työmaapäällikkö oli sitä mieltä, että meille kuuluisi myös näiden kaikkien siirtely talon sisällä (nyt levytys- ja maalausvaiheessa materiaalit on pitänyt siirtää jo kertaalleen). Tästä kieltäydyimme – ei voi olla, että muuttovalmiina myydyn talon rakennuttajat joutuvat kantamaan tavaraa edestakaisin talon sisällä. Voitte uskoa, miten paljon aikaa ja energiaa kuluu useiden tonnien painoisten laattojen siirtelyyn! Olisi pitänyt kieltäytyä jo ensimmäisellä kerralla, mutta kilttejä on helppo höynäyttää.

 

Siinä on laatta ja pussi poikineen. Näitä onkin ilo kantaa ympäri raksaa.

 

Suurinta hammasten kiristelyä on aiheuttanut talon parvekkeen, kuistien ja autokatoksen rimotus. Kaupantekovaiheessa teimme selväksi, että haluamme näiden olevan ruskeaa kestopuuta. Talomyyjä ei maininnut kertaakaan, että se olisi ongelma tai ei toteutettavissa. Myös talon havainnekuvat tehtiin tällä ajatuksella. Tilasimme taloon melko hinnakkaat puuovet, jotta ne sopisivat rimoituksen kanssa ulkonäöllisesti yhteen. Olen ollut todella innoissani näistä puunvärisistä yksityiskohdista, jotka tuovat lämpöä harmaaksi maalattavaan taloon. Nyt on kuitenkin selvinnyt, että meille on talotoimittajalta tulossa pohjamaalattuja rimaelementtejä vinorimoitetun kestopuun sijaan. Nämä elementit ovat maanneet tontilla kevyen pressun peittämänä marraskuusta saakka. Emme todellakaan tule kelpuuttamaan maalattua vaihtoehtoa, joten edessä on taas vääntöä mahdollisista hyvityksistä. Lisäksi meille tulee todennäköisesti reilusti budjetin ulkopuolisia, ylimääräisiä kuluja, koska talotoimittajalla ei kuulemma edes ole mitään kestopuista vaihtoehtoa valikoimissaan.  Harmittaa aivan vietävästi. Harmittaa se, ettemme ymmärtäneet esimerkiksi äänittää tai videoida käymäämme keskustelua kestopuisista rimoista talomyyjän kanssa eikä meillä ole kirjallista dokumenttia tästä. Harmittaa se, että meille tehdään havainnekuvat sellaisia materiaaleja käyttäen, joita talotoimittajalla ei edes ole valikoimissaan. Harmittaa, että me joudumme aina selvittämään kaiken itse ja kantamaan vastuun – kukaan muu ei tunnu sitä tekevän. Harmittaa kaikki puhelimessa ja illalla sähköpostin ääressä vietetyt tunnit, jotka olisi voinut käyttää paremminkin.

 

Tässä havainnekuva, jossa rimoitus on kestopuuta.

 

Viimeiseksi maalämpöön. Huokaus. Tilasimme maalämmön porauksineen ja asennuksineen talotoimittajan yhteistyötoimijoilta. Ennen tätä tosin ehti vierähtää pitkänpuoleinen tovi, koska kukaan ei kertonut meille milloin olisi oikea aika tehdä maalämmön tilaus eikä asiakkaan tehtävälistoissakaan tästä ollut mainintaa. Talopaketista lämmitysjärjestelmä on ulkoistettu asiakashankinnaksi, mikä tarkoittaa sitä, että ongelmatilanneissa ”artisti maksaa”. Eli rakennuttaja – meidän tapauksessa kaksi rakennusalasta mitään etukäteen tietämätöntä hyväuskoista hölmöä – kantaa vastuun ja selvittelee työajallaan ja iltaisin mahdollisia ongelmatilanteita. Ja tietysti maksaa lattialämmityksen kytkemisen viivästymisestä johtuen jäätävän suuriksi paisuneita sähkölaskuja.

 

Meillä kaivo piti porata joulukuussa (Rototecin toimesta) ja olimme olleet siinä uskossa, että homma on hoidettu sovitusti. No, ei ollutkaan. Maalämpökoneen asentaja ei saanut laitetta toimimaan, ja vasta tuolloin selvisi, ettei kaivoa ole edes porattu. Puhelujen ja sähköpostiviestien jälkeen kaivo luvattiin tulla poraamaan. Joidenkin päivien kuluttua sovitusta poraaja viimein saapuikin, huomatakseen, että vesiputkista ei tule vettä. Ne ovat ilmeisesti menneet käyttämättöminä jäähän kovan pakkasjakson ja lauhtumisten seurauksena – tietenkin vähän myös ihmetyttää, miten se on mahdollista. No, mitäs sitten? Koska kaivon poraaja ei tullut hoitamaan hommaa sovittuna ajankohtana (myöhemmin selvisi, että talotoimittajan materiaaleja oli kasattu väärään paikkaan ja nämä olivat olleet tuolloin tiellä), se ei nyt onnistunutkaan. Kenen on vastuu? Meidän tietysti! Mitä tehdään? Rakennuttaja – eli me – huolehtii putkien sulattamisesta. Tätä varten kehotettiin paitsi hankkimaan uusi lämpöpuhallin, myös päivystämään sulamista tontilla, jotta esim. mahdollinen putken halkeaminen huomataan. Ni-in. Juuri tällaista hepreaa välttääksemme ostimme muuttovalmiin talopaketin, koska tiesimme, että meillä ei ole 1) aikaa eikä 2) taitoa rakentaa taloa itse. Nyt näitä kahta asiaa meiltä kuitenkin kovasti vaaditaan.

 

Siinä on Nibe. Vain maalämpökaivo puuttuu.

 

PS. Don´t eat the yellow snow. Tämä lause on viime aikoina pyörinyt raksalla käydessä väistämättä mielessä. Onko teidän raksoilla työntekijöille wc – esim. Bajamaja? Tänään meille väitettiin, että sekin olisi asiakkaan (meidän) vastuulla. Siis meidän vastuulla on toimittaa firman omille työntekijöille vessa? No ei todellakaan ole – ja tämä on muuten tarkistettu Rakennusliitosta.

 

 

4 Comments

 • Sanna

  Heippa, me pohdimme designtaloa ja ainakin alustavat em. talon myyjän puheet olivat ”lupaavia”, mutta et ole ainut jolta kuulen tästä maalämpöhärdellistä.. siis onko näin että designtalo ei tarjoa maalämpöä taloihin ns. heidän hoitamana? Mä sain sellaisen kuvan että me vaan sanotaan mitä halutaan ja ne onnistuu.. ja toisekseen. Em talomyyjästä emme nyt saaneet irti sitä minkälaista ”tavaraa” tuohon perustoimitussisältöön sisältyy? Eivät suostu sitä kertomaan ennen kun ollaan ns ostamassa (nyt vasta etsimme tonttia mutta olisihan se kiva tietää varatakko sisustukseen 100.000€ vai 5.000€ talopaketin päälle… *huoh*.

  • admin

   Hei, ja kiitos ekasta kommentista!

   Meidän käsityksemme maalämmöstä hankinnasta ja asentamisesta talomyyjän kertoman perusteella oli juuri samankaltainen kuin teillä: kerrotaan mitä halutaan ja talofirma hoitaa.
   Sen, että maalämpö tuli asiakashankintana, piti olla lähinnä muodollisuus. No, todellisuus on osoittautunut hyvin toisenlaiseksi. Vastuu kaikesta – niin maalämpökaivon poraamisen oikea-aikaisesta tilaamisesta kuin laitteen asentamisestakin on sälytetty meille, koska ”asiakashankinta”. Meillähän jo maalämpökivon poraus viivästyi huomattavasti, kun talofirman omat kamat olivat maalämpökaivon tiellä ja toisaalta meille infottiin vaan, että poraus on tehty. Eipä osattu vielä siinä vaiheessa kyseenalaistaa tuota. Kiltisti ollaan vaan maksettu aivan turhat sähkölämmityskulut, kun maalämpö olisi voitu kytkeä jo kuukausia aiemmin.

   Sisustusvalinnoista: talotehtaan perusvalikoima on kyllä mielestämme hyvin suppea, ja lisätonneja kannattaa varata reilusti jos haluaa yhtään päästä mieleistä valitsemaan. Nämä ovat tietysti niitä kuuluisia makuasioita, mutta esim. laatoissa ilman lisähintaa oli ihan muutamia vaihtoehtoja, ja jo laatan koon muutos saattoi tuoda reilusti plussaa kuluihin. Kyllä asiakkaalla on mun mielestä oikeus tietää ”perustaso”, joten kannattaa pysyä tiukkana ja vaatia tietoa.

 • Sanna

  Juurikin näin. Me haluamme laadukkaan keittiön integroiduilla kodinkoneilla ja työtasot muuta kuin laminaattia, lisäksi kunnon parketit, laadukkaat kaakelit ja suihkukalusteet, väliovet, isot listattomat ikkunat, saunan lauteet leveää lankkua, huonekorkeutta, isoja ikkunoita, läpiluukullisen takan, laadukas valaistus yms. Puhui noin parinkymmenen tonnin muutoksista mutta jostain syystä tuntuu että puhutaan kymmenistä ja kymmenistä tuhansista… jos päädytään tähän valmistajaan niin koitetaan saada maatyöt samaan pakettiin.. tosi vaikea saada talomyyyjistä irti mitään. Saas nähdä… 🙂

  • admin

   Meillä pelkkään lattiamuutokseen (laminaatista laadukkaaseen lankkuparkettiin) varattiin 7000€. Takkamuutokseen taidettiin varata 4000€. Keittiötä ei haluttu Designtalon yhteistyökumppanin kautta (aiempien kokemuksien vuoksi), mutta perusversio näytti kyllä sen verran ”karvalakilta”, että muutoksiin olisi saanut varata ainakin 10000€, mahdollisista muista kiintokalusteista puhumattakaan. Lisävalaistuksiin/-sähköihinkin laitettiin useampi tonni lisää. Tässä vähän osviittaa hintatasosta, eli kyllä noihin lisämuutoksiin saa varata hyvin reilusti, jos unelmiensa talon haluaa rakennuttaa. Listattomat ikkunat vaihtuivat meillä ekovillaan, kun jostakin oli pakko säästää. Toivottavasti saatte unelmienne kodin! Suosittelen vertailemaan useampia talotoimittajia hyvin tarkasti nimenomaan sisustusmuutosten hintojen ja myös niiden toteuttamismahdollisuuksien perusteella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
Facebook
Google+
http://www.muuttovalmista.fi/talo/itkupotkuraivarit">
Twitter
Pinterest
Instagram