raksa,  talo

Pieniä takaiskuja – ja 6 vinkkiä, joilla tällaisilta voisi välttyä

Talon sisätyöt etenevät hyvää vauhtia: lattiat on valettu sekä ala- että yläkertaan, väliseinärungot ovat paikallaan ja sähkö- ja lv-töitä tehdään parhaillaan. Iloksemme jopa takka piippuineen oli ilmestynyt asennettuna paikalleen! Toki töiden kanssa on syytäkin pitää vauhtia, sillä ensi vuoden toukokuussa talon sitten pitäisi olla muuttovalmis.

 

Joitakin erheitä raksalla on sattunut – osa pienempiä, osa vähän suurempia. Ensimmäinen vähän suurempi unohdus tai katko tiedonkulussa oli jo perustamisvaiheessa ilmi tullut kömmähdys koskien avoterassin perustuksia. Avoterassimme oli kokonaan unohtunut talotehtaan perustukset tehneelle firmalle (Perustava) toimittamista kuvista, joten pohjatöiden loppuun saattamiseksi täytyi tehdä kiireellisiä viime hetken lisäyksiä. Tästä luonnollisesti aiheutui tuntuvia lisäkustannuksia. Vinkki 1: tarkistakaa kaikki teille lähetettävät paperit ja piirrustukset suurennuslasin kanssa useampaan kertaan ja vaatikaa myös vastaavaa mestaria tekemään niin. 

 

Perustuksen valmistuttua aloimme ihmetellä sokkelissa olevia reikiä. Miksi tuulettuvan alapohjan ilmastointipaalut puuttuivat? Asiaa selvitellessämme kävi ilmi, etteivät nämä yllättäen kuulukaan muuttovalmiiseen talotoimitukseen. Designtalon perustelu oli, että he eivät halua ottaa vastuuta ilmastointipaalujen asennuksesta tässä vaiheessa, kun maakerroksia vielä myöhemmin lisätään kivijalan ympärille. Kuinka pieni vaiva asennus olisi ollutkaan ammattilaisille, kuinka suuri vaiva se taas olikaan meille, jotka eivät asiasta eivätkä asennuksesta mitään ymmärrä. Vinkki 2: lukekaa kauppakirja huolellisesti läpi ja ottakaa selvää, mitä tarjoukseen EI kuulu sen sijaan, että keskitytte kauppaan sisältyviin yksityiskohtiin. Käyttäkää vastaavan mestarin asiantuntemusta apuna.

Reiän kohdalla pitäisi olla tuuletusputki. Olisipa ollut helppo asentaa sokkelivaiheessa…

 

Sitten sisätöihin. Valitsimme keittiötoimittajan itse ja toimitimme vaaditut kuvat talotehtaalle hyvissä ajoin. Kaikissa pohjakuvissa keittiö olikin suunnitelman mukainen: allas ja astianpesukone sijoitettuna saarekkeeseen, liesi ja liesituuletin takaseinän vasemmalle reunalle. Lattiavalun jälkeen huomasimme itse, että saarekkeelle oli kyllä vedetty asiaankuuluvat vesiputket, mutta sähköt puuttuivat. Ja eikun selvittelemään! Lukuisten soittojen, viestien ja sähköpostien jälkeen selvisi, että jostain syystä sähkösuunnitelmasta oli jäänyt puuttumaan tieto astianpesukoneen sijainnista keittiössä. Pahoittelua emme saaneet, mutta asia luvattiin kuitenkin hoitaa. Betonin alla kulkevat toki myös lattialämmityksen vesiputket, mikä tekee johdon uran piikkaamisesta astetta jännittävämpää. Toivottavasti tekijällä on vakaa käsi. Vinkki 3: tarkistakaa ja vaatikaa vastaavaa mestaria tarkistamaan, että ennen lattian valua vesi ja sähkö on liitetty suunnitelmien mukaisesti. 

 

Keittiö. Saarekkeelta puuttuu sähkökytkentä, liesituulettimen putki vedetty väärästä kohdasta.

 

Samanaikaisesti puuttuvien sähkökytkentöjen kanssa huomasimme itse – jälleen kerran – että keittiössä liesituuletinta varten vedetty ilmastointiputki oli väärässä paikassa. Onneksi tämä oli helppo korjata vielä tässä vaiheessa. Vinkki 4: tarkistakaa – ja vaatikaa vastaavaa mestaria tarkistamaan – että myös ilmanvaihdon liitännät ovat keittiösuunnitelman mukaiset.

 

Talossa pitää tietysti olla paikka, josta pääsee helposti tarkistamaan ja huoltamaan esimerkiksi lattialämmityksen kytkennät. Tällainen paikka on nimeltään jakotukkikaappi. Itse tekniset rakenteet sijaitsevat seinän sisällä, mutta seinän ulkopuolelle tulee noin 50×50 cm kokoinen ovi, joka pitää pystyä tarvittaessa avaamaan. Meillä luukku oli sijoitettu yläkerran vaatehuoneeseen juuri siihen kohtaan johon olimme suunnitelleet koko seinän levyistä säilytysjärjestelmää. Vinkki 5: vaatikaa, että teille kerrotaan jakotukkikaapin paikka etukäteen jo pohjapiirrosvaiheessa, jotta voitte ottaa sen huomioon esimerkiksi kiintokalusteita ja muuta säilytystä suunnitellessanne. 

Jakotukkikaappiyllätys. Ehkä tämänkin paikka olisi voitu ilmoittaa vähän aiemmin.

 

Lopuksi viimeinen ja ehkä tärkein vinkki. Vinkki 6: käykää rakennuksella aina, kun pystytte. Mielellään päivittäin. Ottakaa valokuvia, soittakaa heti vastaavalle mestarille tai talotehtaan työpäällikölle jos joku asia askarruttaa. Vaikka ette tietäisi talon rakentamisesta juuri mitään – kuten me – te olette talonne parhaat asiantuntijat. Kalusteiden sijainnit, pistorasioiden ja kytkinten paikat – te tiedätte nämä parhaiten. Ainakin meidän projektissamme käytäntö on näin osoittanut. 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
Facebook
Google+
http://www.muuttovalmista.fi/talo/pienia-takaiskuja-ja-6-vinkkia-joilla-tallaisilta-voisi-valttya">
Twitter
Pinterest
Instagram